Start » Foto, Sociala nätverk » Vad är grejen med Instagram?

Vad är grejen med Instagram?

19 januari 2011 7 kommentarer

Instagram: socialt nätverk med dina bilder i fokus Instagram är ett socialt nätverk som baseras på användarnas bilder. Trots Instagrams enkelhet och kanske otydliga syfte är det en av App Stores mest populära appar och används idag av över en miljon människor världen över. Efter bara en vecka hade Instagram över 100 000 användare. Jag kallar det succé.

Det är enkelt att komma igång med Instagram:

 • Klicka på kameraikonen, ta en bild alternativt väljer en från din kamerarulle.
 • Lägg till ett filter som passar bilden.
 • Du kan dela bilden till olika sociala nätverk som Facebook, Twitter och Flickr.
 • Lägg till eventuell beskrivning och plats.
 • Ladda upp bilden på Instagram.
 • Andra användare kan gilla och kommentera din bild.
 • Du kan gilla och kommentera andras bilder.
När du öppnar appen uppdateras fotoströmmen under hemikonen automatiskt. Om du har fått nya kommentarer, likes eller följare ser du det under pratbubbleikonen. Du kan titta på de mest populära bilderna under ”utforska”.

Men varför har Instagram blivit så populärt?

Enkelt och snabbt

Instagram är enkelt att komma igång med och applikationen är tydlig. Du navigerar genom ikoner längst ned. Att skicka bilder till t ex Facebook och ladda upp dem på Instagram går snabbt. Det uppstår sällan problem. Att lägga till vänner via Facebook, adressboken eller söka är smidigt.

Stimulerar vardagsfotografi

På Instagram behöver dina bilder inte vara professionella för att få uppmärksamhet. En stor mängd bilder visar användarens matvanor eller prylar i hemmet. Det är bilder som tas i vardagen, när vi gör vardagliga grejer. Och det är mer än okej. På Flickr får du inte kommentarer på din nya, snygga mössa. Det får du på Instagram. Tack vare de filter som finns går dina bilder från småtråkiga till skitcoola på en sekund. Och antalet filter är lagom- inte för få och inte för många. Du hittar snabbt din(a) favorit(er).

Berättar en historia

Många användare postar inte bara en bild, utan flera. Man kan se det som ett flöde från deras liv. På Instagram kan du, i bild, följa personer som du aldrig kommer träffa. Du får en inblick i deras liv. Du har möjligheten att se saker från en annan synvinkel. Istället för att läsa en blogg kan du se samma saker. Och du vet väl vad de säger? En bild säger mer än tusen ord.

Passar hårdvaran

Instagram passar perfekt för iPhones kamera. Kameran behöver inte vara superbra. Bilderna blir snygga ändå.

Positioneringen fungerar

Innan du laddar upp din bild på Instagram kan du lägga till platsen där du tog bilden. Det häftiga är att du väljer mellan Foursquare-platser. Du behöver alltså inte lägga till ny information för hemmet, jobbet, torg, affärer osv, utan väljer enkelt från de redan skapade platserna i Foursquare. Delar du en bild till Flickr så följer positioneringen med. Ytterligare en cool finess: om du ansluter ditt Foursquare-konto kan checka in och posta ett foto från Instagram, till Foursquare.

Men Camera+ och Hipstamatic då?

I App Store finns det appar som låter dig redigera dina bilder och ladda upp de på olika tjänster. Camera+ och Hipstamatic, applikationer som båda har fått stort utrymme, har några riktigt coola funktioner. Hipstamatic ser ut som en gammal analog kamera och erbjuder analoga, läckra effekter. Med Camera+ kan du ta nya bilder, eller välja gamla för att sedan applicera en av de väldigt många effekterna. Båda iPhone-apparna stöder publicering på olika sociala nätverk. Men de är inga sociala nätverk. Kommunicera och interagera får du göra på de nätverk du skickar bilderna till.

Instagram är varken den första eller den enda applikationen att ha dessa egenskaper. Jag tror att det är enkelheten, kombinationen och känslan av att ”allt bara funkar” (ungefär som en Mac) som gör Instagram till en vinnare.

Idag, juli 2013

Det har gått två och ett halvt år år sedan jag skrev denna artikel. Nu har Instagram 130 miljoner aktiva medlemmar i månaden, finns för Android, ägs av Facebook, finns på webben (profiler och flöde) och stöder video. Mycket har hänt och Instagram fortsätter att utvecklas.

Ladda ner Instagram för iPhone och Android.

Vad tycker du? Är Instagram fantastiskt eller är det bara en överskattad app som har fått sina användare tack vare hypen som uppstod i början?

7 kommentarer »

 • Therese skrev:

  Jag använder instagram för att lägga på filter till mina annars ganska tråkiga bilder, och ibland posta dem på Facebook eller twitter. Jag använder aldrig instagrams ”riktiga” sociala nätverk, jag är bara för snål för att köpa t.ex. Hipstamatic.

 • Tommy k Johanssons blogg om datorer & Internet skrev:

  Därför använder vi Instagram!…

  Scary Mary har skrivit en bra bloggpost om Instagram, ett kul socialt nätverk som fokuserar runt digitalfoton och som körs via en applikation till iPhone. Inlägget Vad är grejen med Instagram? berättar om hur det fungerar och varför så många använder s…

 • StickyGram: dina Instagram-bilder som magneter skrev:

  […] är en ny tjänst som förvandlar dina Instagram-bilder till kylskåpsmagneter. För tillfället levereras magneterna endast i liten skala till USA […]

 • joss skrev:

  Jag har precis börjat använda instagram och jag gillar det :) Men en sak jag funderar över är om/hur man får till en bildtext till bilderna man lägger upp? Vore jätte tacksam om du svarar :) josss senaste blogginlägg: nikkilipstick.com

 • Lovisa skrev:

  Jag Är nybörjare och undrar om man inte kan spara bilderna man redigerar i instagram i tex kameraalbum i telefonen? Vill kunna använda dom till andra saker i mobilen.

 • Scary Mary (author) skrev:

  @Lovisa: Jovisst kan du det. Gå in i inställningar, leta dig ner till Instagram och där kan du välja ”save filtered photos”.

 • Frågor och svar 2 [Q&A] skrev:

  […] du sedan delar med dina Instagram-vänner. Du kan kommentera och gilla andras bilder. Läs mer om Instagram och kolla in 35 sätt för att göra Instagram […]

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................