Start » Apple, iPhone, Tips » 10 tips till den nyblivne iPhone-ägaren (+3 bonustips)

10 tips till den nyblivne iPhone-ägaren (+3 bonustips)

1 mars 2010 5 kommentarer

iPhone är en succe. Den leder operatörernas topplistor och är superaktuell, trots att den senaste modellen släpptes sommaren 2009.

När man går utanför dörren kryllar det av iPhones. Barn har den (i lite mindre utsträckning), medelålders har den, ungdomar och yngre vuxna fullkomligt älskar den. Det är längesedan jag har sett så många människor ha ”samma” telefon. När jag förra månaden var i Paris sprängdes min iPhone-barometer: alla hade en iPhone. Nåväl, åtminstone var tredje person vars mobil jag kunde se. Detta är stort, inte minst för Apple.

Eftersom iPhone fortfarande säljer bra så tillkommer nya iPhone-användare hela tiden. Och jag är övertygad om att det finns användare som ännu inte känner till iPhones alla funktioner. Därför tillägnar jag dagens artikel åt just er. Jag kommer inte gå igenom hundratals småtips, dessa kan ni läsa om i andra inlägg i min (eller andras) blogg eller i första numret av Allt om iPhone. Jag kommer istället tipsa er om de viktigaste sakerna iPhone. Håll till godo!

1. Skaffa ett iTunes-konto

Köper du en iPhone kommer du inte undan iTunes. Du behöver ett konto för att ladda ner applikationer och fullt ut använda din iPhone så skaffa ett iTunes-konto!

2. Synkronisera iPhone med iTunes

Detta gör du för att få musik, applikationer, podcasts, filmer mm från datorn till telefonen eller tvärtom. iTunes säkerhetskopierar även din iPhone.

3. Fyll din iPhone med apps

Nu kommer vi till det roliga; hitta applikationer. Du kan installera de via iTunes i datorn och sedan synkronisera med iPhone, eller direkt i iPhones App Store. De applikationer du bara måste ha är (=gratis): Nödvändiga är även: Vill du ha ännu mer tips på apps ska du läsa min artikel Scary Mary listar 58 jäkligt bra iPhone-apps. Nu bör du sortera dina apps, ha de du använder ofta på förstasidan!

4. Använd Spotlight

Spotlight är iPhones sökfunktion. Den hittar applikationer, email, kontakter, musik mm. För att söka ska du vara för förstasidan. Sedan drar du fingret åt höger så att du ”går tillbaka” en sida alternativt trycker på hemknappen. Nu är du inne i Spotlight och kan söka. Jag öppnar t ex alltid applikationer som inte finns på de första sidorna med Spotlight.

5. Surfa i Safari

 • Zooma
Surfar du på vanliga sidor är texten alldeles för liten för att läsas. Dubbelklicka med fingret för att automatiskt zooma in. Du kan också använda multitouch genom att med två fingrar ”dra in” eller ”dra ut” för att zooma in respektive zooma ut.
 • Surfa på flera sidor
Du kan ha flera webbsidor öppna samtidigt. Trycker du på de två fyrkanterna i det högra nedre hörnet kan du öppna, och sedan stänga sidor i Safari.
 • Fixa smarta genvägar till dina favoritsidor
Om din favoritsida inte har någon (tillfredsställande) app går det bra att lägga till sidan som ett bokmärke på hemskärmen. Gå in på favoritsajten, tryck på plustecknet och välj ”Lägg till på hemskärmen”.
 • Gå till sidans topp
Om du har surfat dig långt ner på en sida och vill upp till adressfältet räcker det att klicka med fingret på statusraden (där klockan finns)
 • Skriva in URL/adressen
När du ska skriva in adressen till en sida finns det några knep. Vill du t ex till Aftonbladet skriver du ”aftonbladet”. Men sedan syns ju bara ”.com”-knappen. Klickar du på den och håller den inne dyker fler alternativ upp: .se, .nu, .org m fl.
 • Spara bilder från Safari
Hittar du en bild när du surfar som du vill spara är det enkelt gjort. Klicka på bilden och håll kvar fingret tills texten ”spara bild” dyker upp.

6. Fixa iPhones tillgängligaste ”kortkommando”

Ett tryck på hemknappen tar dig som sagt till Spotlight. Men två tryck? Du kan välja mellan att gå till hemskärmen, Spotlight, telefonfavoriter (dina favoritkontakter/nummer i telefondelen), kamera eller iPod när du dubbelklickar på hemknappen.

7. Byt bakgrundsbild

Tycker du att iPhones förinstallerade bakgrundsbilder är tråkiga? Det går bra att fixa din egen. Du kan använda foton ur kameramappen eller synka bilder med iTunes. Gå till bilden du vill använda som bakgrundsbild, tryck på pilen i fyrkanten nere i vänstra hörnet och välj ”Använd som bakgrund”.

8. Klipp, kopiera och klistra in

Ibland kan man behöva kopiera en text man just skrivit. Det gör du genom att klicka i textfältet och välja mellan: markera (du markerar vad du vill klippa ut eller kopiera), allt (markerar all tillgänglig text) eller klistra in (klistrar in tidigare kopierad text). Gällande markering: när du markerat den önskade texten väljer du mellan att kopiera eller klistra in.

9. iPhone visar vägen

iPhones inbyggda program Kartor är bra, men ännu bättre med detta tips. Om du har dina kontakters adresser i Kontakter kan du skriva in namnet på personen du ska besöka för att få vägbeskrivning. Du behöver alltså inte först ta reda på adressen och sedan manuellt skriva in den i sökfältet!

10. Råkat radera ett program? Lugn!

Om du synkroniserat iPhone med iTunes så finns programmet kvar i iTunes, så det är bara att ”synka tillbaka” appen. Skulle applikationen inte finnas i iTunes gör det heller inte något. Ladda hem den igen (om programmet kostade behöver du inte betala dubbelt- du har redan betalat en gång).

Och 3 bonustips…

11. Aktivera tangentbord på andra språk

Skriver du på ett annat språk än svenska är det inga problem i iPhone. Du kan utan problem fixa fram andra tangentbord. Gå till Inställningar- Allmänt- Tangentbord- Utländska tangentbord. Nu väljer du vilka du vill ha. För att använda dessa när du skriver trycker du på jordklotet i det nedre vänstra hörnet. Då växlar du tangentbord.

12. Fixa bästa bilden

iPhones kamera är inte särskilt bra, men det finns ett tips för mindre suddiga bilder. När du ska ta en bild, tryck in kameraknappen, håll den inne och fokusera. Sedan släpper du knappen och bilden tas. Alltså, du tar ingen bild förrän du släpper knappen, inte när du trycker på den.

13. Skriv snabbare

Det råder delade meningar om iPhones tangentbord. För de flesta tar det en stund att vänja sig. När du skriver och ska sätta punkt kanske du trycker ”123” och sedan väljer punkt. Det funkar, men det finns ett snabbare sätt: dubbelklicka på mellanslaget så får du en punkt samt ett mellanrum efter. Tidsbesparande.

Något att tänka på: iPhone är ju väldigt läcker, men den är tyvärr lika känslig för repor. Detta främst på baksidan. Skärmen är gjord av glas, och inte av plats, så den repas inte särskilt lätt. Om du vill skydda din iPhone från repor ska du fundera på skydd. Av skydd finns många olika typer och jag har testat ett flertal olika. Därför följer mina personliga kommentarer. Jag vill uppmärksamma er om att det finns massor av olika tillverkare och att mina erfarenheter kanske inte stämmer överens med dina, men det kanske kan ge er en aning om vad som kan passa för just dig:

 • Fodral, ofta av skinn: Jag har använt ett sådant länge, i skinnimitation. iPhone hålls repfri och stötsäker, men det är jobbigt att alltid behöva dra ut den. I slutet hade fodralet töjts ut så att telefonen inte hölls åt tajt.
 • Flip-fodral som har ett ”lock”
 • Silikonfodral: Har testat ett men tycker det blir dammigt, samt att passformen är lite ”lös”. Observera att det var ett lågbudgetval.
 • Gelefodral: Använder det på gymmet. Perfekt passform, men iPhone blir lite tjockare. Känns tryggt mot stötar och repor, men det samlas lite damm i luckorna. Jag använder ett genomskinligt fodral med vita ränder. Lätt att sätta på och ta av.
 • Plastskal: Jag använder ett genomskinligt skal på baksidan. Det är snyggt och skyddar mot repor. Däremot blir det dammigt i öppningarna och smuts tränger sig under skalet och kan repa telefonen. Därför bör skalet och telefonen dammas av ganska ofta. Det är väldigt enkelt att ta av och på fodralet.
 • Plastfilm: Jag har en plastfilm på framsidan. Tryckkänsligheten har inte påverkats utan skärmen är lika känslig som innan. Jag är supernöjd!
Jag hoppas att du som nybliven iPhone-ägare har fått lite mer kött på benen. Vill du läsa mer om iPhone rekommenderar jag att du dyker in i arkiven. Har du några frågor får du gärna lämna en kommentar nedan.
Andra bloggar om , , , , , , , , , , , (Intressant?)

5 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................