Start » Facebook, Tips » Skapa en familjegrupp på Facebook [Facebook-special]

Skapa en familjegrupp på Facebook [Facebook-special]

1 september 2009 2 kommentarer
Image representing Facebook as depicted in Cru...

Du har väl inte missat första delen i min Facebookspecial för 17 Facebook-tips?

En ny funktion har kommit till Facebook, nämligen familjegrupper. I familjegruppen kan familjen dela bilder, videos och uppdateringar på ett lite mer privat sätt. Genom att bjuda in dina Facebookande släktingar och de som inte har konton på Facebook kontrollerar du vem som blir medlem i din grupp.

När du öppnar sidan för familjegruppen är efternamnet redan ifyllt (förutsatt att du har loggat in och angett rätt efternamn). Börja att bjuda in dina familjemedlemmar- du kan också importera emailadresser från din adressbok (t ex Google, Yahoo! och Hotmail).

Precis som alla andra grupper har familjegruppen ett diskussionsforum, en logg, evenemang osv. Skillnaden mot de vanliga grupperna på Facebook är att familjegruppen är helt privat och osynlig för andra. Detta till en viss gräns.

Visserligen är det mesta som bilder och inlägg på loggen privata, men skapar du ett evenemang visas det för ditt lokala nätverk (eller hela Facebook)- värden för evenemanget är synlig. Detta innebär att den privata gruppen inte är så privat.

Jag ser inga problem med detta eftersom jag inte skulle bry mig om folk vet att jag ska på kräftskiva med släkten, men givetvis är detta en brist i en annan bra funktion. Att kunna posta bilder och skriva i en gästbok inom en privat grupp kan vara mycket användbart, särskilt eftersom ”de flesta” är medlemmar på Facebook (med ”de flesta” menar jag dock en viss åldersgrupp. Min farmor och mormor kommer aldrig bli medlemmar på Facebook. Kanske min mamma om jag tjatade, men hon skulle ändå inte komma ihåg att logga in och hur man loggar in).

Vad jag har förstått är det inget som säger att familjegruppen måste vara en traditionell familj, så då borde man kunna skapa en grupp för exempelvis nära vänner där man lägger upp bilder och skriver saker som en gammal klasskamrat eller kollega inte behöver se. Något Facebook måste fixa innan funktionen kan ”slå igenom” behövs en direktlänk till gruppen som är lättillgänglig från profilen eller news feed. Att gruppnotifikationer inte fungerar i Facebook är också en stor nackdel, för vem orkar kolla om något nytt har hänt i varje grupp?

Jag tycker att funktionen verkar lite skum, jag hittar ingen information på Facebook om familjegruppen förutom själva gruppsidan. Kanske det är en funktion de planerar att arbeta mer med?

Kommer du använda familjegruppen?

Via| ReadWriteWeb

Andra bloggar om , , , , , (Intressant?)

2 kommentarer »

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................