Start » Internet, Surftips » 7 sätt att använda bokmärken [eller så här använder jag dem]

7 sätt att använda bokmärken [eller så här använder jag dem]

13 augusti 2009 4 kommentarer

Bokmärken

Softtype har skrivit ett intressant inlägg om bokmärken där han ”avslöjar” att han använder webbläsarens bokmärken. Idag finns det många fler alternativ till att spara intressanta sajter och artiklar till senare. Jag tror att många har olika ”kriterier” för vad som ska bokmärkas eller inte. Vissa bokmärker bloggar för att läsa dem genom bokmärkena medan andra bokmärker viktig information eller intressanta artiklar. I denna artikel redogör jag för mitt användande av bokmärken:

Webbläsarens bokmärken

Jag använder dem främst för sajter jag besöker ofta, som Facebook, Google Reader och Gmail. Dessa bokmärken ligger givetvis i bokmärkesfältet, har ingen text utan bara favicon (sajtens ikon) och nyckelord. Detta innebär att jag för att nå t ex Facebook:

 1. Klickar på Facebooks favicon
 2. Trycker CMD+L för att komma till adressboksfältet, skriver ”FB” och trycker ”enter”.

  Delicious

  Intressanta sajter och artiklar sparar jag i Delicious. Det kan röra sig om guider hur man gör saker eller samlingar med Photoshop-brushes. Jag har däremot inte sajter som Prisjakt eller Tradera i Delicious, utan det ska vara sajter jag aldrig skulle komma ihåg adressen på alternativt sajter jag vill spara i ett webbaserat bibliotek av favoriter. Jag använder Firefox addon till Delicious så jag med CMD+D snabbt kan bokmärka sidor.

  Read It Later

  Här sparar jag artiklar jag vill läsa senare eller sådant jag ska kolla upp. Ofta hinner/glömmer jag det, men tanken finns åtminstone. Gillar jag en artikel/sajt i Read It Later hamnar den i Delicious.

  Xmarks

  Jag använder Xmarks för att synkronisera lösenord mellan olika Firefoxinstallationer.

  Google Reader

  Jag använder inte Google Reader som ett bokmärkesbibliotek utan för bloggar/sajter jag vill läsa ofta. Visserligen kan enstaka artiklar från en blogg som jag följer hamna i Delicious, men det är ett undantag till mitt system. Google Reader är min nyhetstidning som håller mig uppdaterad kring vad som händer i IT-världen.

  Twitter/bloggen/Google Reader ”share”

  Ibland upptäcker jag artiklar som förtjänar extra uppmärksamhet. Dessa länkar tweetas eller delas ut bland mina delade objekt i Google Reader. Ibland bloggar jag om dessa.

  Evernote/Read It Later/Gmail

  Upptäcker jag en inspiration till ett blogginlägg har jag tre sätt att spara den på:
 3. Read It Later
 4. Evernote. Jag använder Evernote Web Clipper, taggar artikeln och lägger den i rätt anteckningsblock i Evernoteklienten.
 5. Mailar artikeln till min mail. För att mailet ska hamna rätt har jag skapat en etikett för dessa artiklar; ”ToBlog”. De mailas till minmailadress+toblog@gmail.com där de filtreras och hamnar i en andra inkorg, brevid huvudinkorgen.

Hur använder du bokmärken?

Andra bloggar om , , , , , , (Intressant?)

4 kommentarer »

 • Patrik Arwengrim skrev:

  Bra inlägg, alltid kul att få inblick i hur andra gör med sånt här! Själv bokmärker jag mest med delicious. Det finns två sätt för mig när jag bokmärker:

  1) Det är en länk jag tror att jag har mest nytta av själv eller så är det något väldigt gammalt etc. Dessa sätter jag som ”private” 2) Det är en länk jag tror andra har glädje av. Alla dessa går direkt till FriendFeed och sedan vidare ut på Twitter. Förövrigt ett bra och ärligt sätt att få nya followers. Du visar vad du tycker är intressant och människor hittar dig på Twitter och börjar följa dig tack vare detta.

  De enda bokmärken jag har i min browser (chrome) är en rejäl bunt bookmarklets för olika saker som exempelvis just delicious men även FriendFeed, Google Reader etc. Vanliga adresser knackar jag av gammal vana in i adressfältet eller så når jag de sidor jag besöker via Google Reader. .-= Patrik Arwengrim´s last blog ..Google Reader – Nu (mer) social =-.

 • Scary Mary (author) skrev:

  @arwengrim: Tack för din kommentar! Kul att få veta hur andra gör.

 • John Ankarström skrev:

  Tack för länken :) Ang. ditt tips nr. 1: Jag kan använda kortkommando Cmd — 1 för att öppna det första bokmärket i bokmärkesraden i Safari. En av mina favoritfunktioner! .-= John Ankarström´s last blog ..Tjäna pengar på att mikroblogga med Bloggy =-.

 • Jonas skrev:

  Bra inlägg, har själv haft en rejäl utrensning i hur jag använder saker som detta. Read it later har jag skippat till förmån för Evernote, det stressade mig något enormt med Read it later.

  I bokmärkesfältet i min Firefox har jag fyra olika teman/grupper där jag har samlat mina mest frekventa sajter som mina egna bloggar och annat jag behöver snabb åtkomst till. Andras bloggar eller sajter blir nästan att jag besöker uteslutande från Google Reader, varifrån jag kan skicka vidare till Twitter, Delicious, Bloggy, Facebook eller vart jag nu vill tipsa någonstans.

  Ett mycket användbart bokmärkestillägg för Firefox är Shareaholic; framför allt är det användbart till Tumblr och bit.ly för vidarebefordran till Twitter men det finns såklart massor av andra sociala sajter också.

  Här:

  https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/5457

Kommentera!

Kommentera, eller trackback från din egen blogg. Du kan också prenumerera på kommentarerna till detta inlägg via RSS.

Du kan använda dessa::
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Scarymary.se stöder Gravatar, som en mängd andra bloggar och hemsidor. För att få din egen, registrera dig hos Gravatar.

CommentLuv badge
..................................